Ceny i Rezerwacja


Ceny i Rezerwacja


Wszystkie poranki świata zaczynają się od zapachu kawy 07.05.2015

słuchamy MARTIN LOGAN i ANTHEM

Poranna kawa jest melodią tańczącą między zmysłami jak muzyka grana na viola da gamba. Jedynym słusznym argumentem skłaniającym ciało do odrzucenia zasłony snu. 

Kiedy dajesz komuś rano kawę to składasz mu obietnicę. Otaczasz go i sycisz dobrym nastrojem na cały dzień. Niektórym starcza tego nastroju tylko na kilka chwil. Ale życie to tylko chwile…

Poszukiwanie kawy dla naszych gości rozpoczęliśmy od … nauki picia kawy i rozpoznawania jej smaku. Poznaliśmy Artura z Kofeiny - baristę z pasją. Na jego zaproszenie pojechaliśmy na zawody baristów - Cup Tasters. Młodzi ludzie z niezwykłym skupieniem siorbali kawę przygotowaną w kilku zestawach filiżanek. Po czym … prawie bezbłędnie, wskazywali … w której filiżance jest kawa inna niż pozostałe. Sędziowie oceniali trafność i szybkość wskazań. Niezwykłe emocje estetyczne. Unoszące się w powietrzu cudowne aromaty. Okrzyki i oklaski. Gorąca meczowa atmosfera. Po zawodach jeszcze długo słuchaliśmy o smakach kawy, jej historii, zbiorach, selekcji ziaren, paleniu, przechowywaniu … Wypiliśmy duuuużo kawy …

Nasi przyjaciele bariści jeszcze wielokrotnie, przy okazji naszych spotkań w Opolu w Kofeinie, Tarnowskich Górach w Silesia Cafe i podczas szkolenia naszej załogi w hotelu bossa nova pokazali nam różnice smaków wielu gatunków kaw. Rozkoszowaliśmy się arabicami i robustami z plantacji afrykańskich i południowoamerykańskich. Zobaczyliśmy różnice smaków z palarni włoskich i polskich.

Nasz wybór padł na kawę Mokito Bianco i Verde palonych od ponad 70 lat w Mediolanie we Włoszech według pilnie strzeżonej receptury. 

Drobno mielona Mokito Bianco używana jest do przygotowywania kaw w ekspresie ciśnieniowym.

Grubo mielona Mokito Verde używana jest do przygotowywania wyśmienitej (mojej ulubionej) kawy śniadaniowej.

I jeszcze jedna prawda o dobrym smaku kawy. Czystość w młynku.

Kawa jest naturalnie tłusta. Dlatego po dość krótkim czasie jej drobinki zalegające w młynku „jęczeją”. Dlatego jeśli ktoś nie czyści regularnie młynka to choćby używał najlepszej kawy na świecie, palonej w najznamienitszej włoskiej palarni, to i tak jego kawa będzie kwaśna i niedobra.

Nasi goście mogą być spokojni bo dbamy o to żeby w hotelu bossa nova wszystkie poranki świata zaczynały się od pysznej filiżanki kawy.

Wszyscy lubimy dobrą kawę.

hotelsystems